Ode aan de reis

De met water en land bedekte planeet die wij thuis noemen, is een bijzondere steen in een oneindig universum. Deze bella gaia, met al haar biodiversiteit, is zo divers dat een mensenleven niet genoeg is om haar volledig te verkennen, en haar grandeur compleet te doorgronden. Maar iedere voetstap is het begin van een reis die je dichterbij brengt, en iedere aangedane bestemming biedt nieuwe vergezichten, vrienden en verrukkingen.

Daarom presenteert Mastercard, in samenwerking met Wideoyster, Ode aan de Reis: een serie reisverhalen -en video's waarin we odes van lokale dichters aan hun land, streek, stad of straat verfilmen. In deze editie een ode aan New YorkCity: het gedicht Keep your Splendid Silent Sun van de Amerikaanse dichter Walt Whitman (1819-1892). Bekijk de eerste Ode aan de Reis-film hieronder en scroll verder om te ontdekken hoe jouw eigen ode aan jouw favoriete plek je € 4500,- reisbudget kan opleveren.

Breng nu zelf een ode en win jouw droomreis ter waarde van €4500,-

Heb je inspiratie gekregen van de ode aan New York? Aan welke plek op deze planeet zou jij een ode willen brengen? Met die ode kun je namelijk een reisbudget winnen van € 4500,-. Meedoen en kans maken is simpel. Breng een creatieve ode aan jouw droomlocatie, bijvoorbeeld een verhaal, een video, een gedicht een (foto)collage of zelfs een serenade! Het is helemaal aan jou, als het maar creatief is.


Plaats jouw ode als opmerking onder deze Facebookpost en vergeet niet te melden met wie je op reis gaat

De jury kiest de winnaar op basis van creativiteit. Deelname aan de actie is mogelijk vanaf 15 oktober 2018 tot en met 15 november 2018. Met het reisbudget kun je iedere reis boeken. Inclusief tickets, verblijf én tegoed om uit te geven tot een maximum van € 4500,-!


Win je deze keer niet? Niet getreurd. Wij brengen je in de komende drie editie van Wideoyster nog drie Odes aan de Reis. Telkens met de mogelijkheid voor jou om wederom een ode uit te brengen aan jouw droombestemming met iedere keer de kans om jouw droomreis ter waarde van € 4500,- te winnen. Als dat geen droomcompetitie is?

Meet the poet:

Walt Whitman


Een Shakespeare voor de Verenigde Staten zo zou je Walt Whitman (1819-1892) kunnen noemen. Dichter, journalist en essayist. Whitman had zeer grote invloed op de Amerikaanse literatuur en samenleving. Zijn oevre veroorzaakte een revolutie in de Amerikaanse poëzie. Hij was een fel tegenstander van de slavernij. Zijn bekendste werk is Leaves of Grass, dat een rol speelde in de ondergang van Breaking Bad’s Walter White.

Gedurende zijn leven had Whitman een diverse carrière. Hij was onderwijzer in de jaren dertig en werkzaam in de journalistiek vanaf de jaren veertig. Het werk van Walt Whitman had grote invloed op latere generaties dichters. Hart Crane, Langston Hughes, Robert Lowell, Allen Ginsberg en Cherrie Moraga zijn erflaters van Whitman evenals de Spanjaard Federico Garcia Lorca en de Chileen Pablo Neruda. Keep your splendid silent sun is een van zijn bekendste gedichten.

De Amerikaanse dichter Walt Whitman

Regisseur: Alessio Cuomo

Edit: Alessio Cuomo en Pim van den Heuvel

Gedicht: Walt Whitman

Stem: Eric Forsythe

Creatieve directie: Marco Barneveld

Camera: Rene Koster

Wideoyster Media ©

Keep your splendid silent sun;


Keep your splendid silent sun;

Keep your woods, O Nature, and the quiet places by the woods;

Keep your fields of clover and timothy, and your cornfields and orchards;

Give me faces and streets!

Give me these phantoms incessant and endless along the trottoirs!

Give me interminable eyes! give me women!

Give me comrades and lovers by the thousand!

Let me see new ones every day!

Let me hold new ones by the hand every day!

Give me such shows! give me the streets of Manhattan!

Give me Broadway, give me the sound of the trumpets and drums!

Give me the shores and the wharves heavy-fringed with the black ships!

O such for me! O an intense life!

The life of the theatre, bar-room, huge hotel, for me!

The saloon of the steamer! The crowded excursion for me!

The torch-light procession!

People, endless, streaming, with strong voices, passions, pageants;

Manhattan streets, with their powerful throbs,

with the beating drums, as now;


Manhattan crowds with their turbulent musical chorus with varied chorus and light of the sparkling eyes;


Manhattan faces and eyes forever for me.